Mijn verhaal

Tijdens mijn zwangerschap van onze jongste zoon in het najaar van 2015 voelde ik al een buitje in mijn linker oksel. Ik wist niet wat het was, maar ik wilde mij focussen op de zwangerschap. “Dit kwam daarna wel” dacht ik. Twee dagen voor uitgerekende datum in december verloor ik ineens zoveel bloed. Mijn placenta bleek los te laten. Met spoed werd ik door een ambulance opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht waar ik direct een keizersnede kreeg. Robin kwam er niet goed uit maar hij heeft zich in een week op de couveuse afdeling toch goed weten te herstellen. Hij heeft het op een haar na gehaald waarvan de artsen over een wonder spraken!

Borstvoeding geven ging goed, maar ik bleef maar zo’n harde schijf voelen in mijn linker borst die niet weg ging. Borstontsteking dacht ik. Na twee antibiotica kuren toch maar naar de huisarts gegaan. Die zei dat ik maar een scan moest laten maken in het ziekenhuis. “Maar het heeft echt geen haast!” zei ze nog. Diezelfde dag kon ik terecht bij de Mammapoli in het ziekenhuis waarna ik de diagnose kreeg uitgezaaide borstkanker fase 3C. 18 tumoren werden er geteld. 1 grote in mijn linker borst. 15 okselklieren en nog twee klieren bij mijn sleutelbeen. Het was de meest agressieve vorm die er was. Ik was 34 jaar oud en naast mij lag Robin van 5 weken oud in de kinderwagen. Hoe de diagnose werd gebracht was alsof ik het einde van het jaar niet zou halen.

Lifeshock

Het krijgen van de diagnose is een van de zwaarste momenten geweest in mijn leven. Dit noem ik nou een “Lifeshock”. Ik begreep er niks van. Ik was 34 jaar oud, leefde best gezond, sportte veel en er was geen borstkanker bekend in mijn familie. Waar kwam dit ineens vandaan?! Niet alleen het krijgen van de diagnose was een shock, maar het vertellen aan mijn naasten was zo heftig. Hoe vaker ik het hardop zei, hoe echter het werd. En dan moet je het je zoon van 7 jaar vertellen. “Mama is ziek en moet de komende tijd heel vaak naar het ziekenhuis toe. Maar de dokter doet er alles aan om mama beter te maken.” Meer kan je er op dat moment ook niet van maken.

Vanwege mijn leeftijd werd mij gevraagd een erfelijkheidsonderzoek te doen. Dit was het protocol, maar zij verwachtten dat hier niets uit zou komen. Inde tussentijd was mijn behandelplan bekend. Namelijk 16 chemo’s, borstoperatie en 16 bestralingen. Tijdens de eerste behandelingen kreeg ik de uitslag van het erfelijkheidsonderzoek. BRCA1 positief! Weer een lifeshock! Het ging nu niet meer alleen om de borstkanker die ik te verwerken had, maar het werd ineens veel meer en groter dan wat het al was. Mijn beide zussen waren mogelijk ook BRCA1 positief dus gingen ook zij door de molen om zich te laten testen. Daaruit kwam dat mijn zus Jannicke positief getest was en mijn oudste zus Christina negatief. De gevolgen waren ineens enorm voor ons allemaal!
Mijn ouders werden ook getest om te weten van wie wij deze gen-mutatie hebben doorgekregen. Dit blijkt van onze vader vandaan te komen. Mannen kunnen drager zijn van het gen, zonder dat het zich hoeft te uiten. Als een van je ouders dit gen draagt, dan is de kans 50% dat je het door hebt gekregen.

Alles weg!

Na alle 16 chemo’s kreeg ik weer een scan waarop te zien was dat alle tumoren waren verdwenen! Een complete respons noemen ze dat ook wel. Helaas voor mij moest ik nog wel de bestralingen ondergaan. Dit vanwege de hoeveelheid van de tumoren die ik had. De bestralingen verkleint de kans op uitzaaiingen.

In augustus dat jaar werd mijn aangedane borst geamputeerd met directe reconstructie en er werden een aantal klieren verwijderd. En in oktober begon ik meteen met de 16 bestralingen. Na een kleine winterstop werd in januari 2017 mijn andere borst geamputeerd en tegelijkertijd werden mijn eierstokken verwijderd waardoor ik direct in de overgang kwam.

Tijdens mijn behandelingen ben ik mij gaan inlezen en bijwonen van lezingen, conferenties in binnen en buitenland. Ik spreek zoveel bijzondere specialisten waar ik zoveel van leer. Het voelt voor mij als een missie om deze informatie te kunnen delen en hoop hiermee anderen te kunnen helpen en inspireren.

 

start